2016. október 2., vasárnap

Kínai hamis kacsa - a tökéletes vegán kínai fogás

Ez a recept nem a sajátom, legalábbis az eredeti verziója nem az enyém, de úgy érzem az angolul nem tudók is igazán megérdemelnek egy fantasztikus kínai fogást, ami olyan jól sikerült, hogy akár egy étteremben is kérhettem volna!
Az eredeti receptet itt találjátok meg. 


Az eredeti hozzávalók listája:
szejtán (ennek a mennyiségét nehéz megmondani, a videón 1kg lisztből, 5,5dl vízből és egy kis sóból készült szejtánt használnak, de kétlem hogy a szejtán 1,5 kiló lenne, ami a keményítő kimosása után marad)
1/3 csésze tápióka keményítő

1 zöld kaliforniai paprika


a szósz hozzávalói:

100ml zöldség alaplé
2ek világos szójaszósz
2ek rizsbor
1 ek barnacukor

1/2 ek tápióka keményítő egy nagyon pici vízben feloldva.

az eredeti kép a whats4chow.com -ról

A folyamat pofon egyszerű. A kis szeletekre vágott szejtánt megforgatjuk a keményítőben, majd nem túl bő, de nem is kevés olajon megpirítjuk. Kivesszük a wokból, és beledobjuk a felcsíkozott paprikát. Ezt is lepirítjuk, majd visszatesszük a megpirított szejtánt.

Eközben a szósz hozzávalóit a keményítő nélkül elkeverjük, és a már megpirult hamis kacsadarabokra, és paprikára öntjük. Jól átfogarjuk, hogy mindenhol befedje a máz, majd ráöntjük a vízben feloldott keményítőt.
Folyamatosan keverjük, forgatjuk, míg a szósz be nem sűrűsödik.
És kész is!
Érdemes amúgy a videót is megnézni, az választ adhat az esetleges kérdésekre.




És, ami nálam készült, mert egy két dolog nem nagyon volt itthon.
Az alapvető változtatás a receptben, hogy nem saját szejtánt használtam, hanem egy mock duck, azaz hamis kacsa névre keresztelt konzervet. Ami lényegében szejtán, és szója keveréke, ügyesen formázva, hogy tényleg kacsa kinézete van. Még a bőrt is imitálják a tetején.
Bámulatos, rendeltem is gyorsan még négy konzervet ma az amazonról!

Hozzávalók:
500g hamis hús
100ml zöldségleveskockából készült levesalap
1 ek sötétszójaszósz +1ek víz (mert hát mikor fogyjon ki a világos szójaszósz, ha nem ilyenkor?...)
1ek rizsecet + 1ek víz (rizsecet sushihoz mindig van itthon)
1 ek juharszirup (lehet agavé, vagy más növényi szirup is)

1/2 ek burgonya keményítő + a megforgatáshoz, ami kell

egy piros és egy narancssárga vastag húsú paprika (ők voltak épp a hűtőben)

A technika ugyanaz, hamis húsi lecsepegtet, kinyomkod.
Keményítőben megforgat, olajon pirít.
Húsi ki paprika be a serpenyőbe, megpirít majd vissza a húsi.
Rá a szósz, összeforgat, majd a kevés vízben feloldott keményítő. (nálam egy fél presszós pohárnyi víz + a keményítő)
Elkever ,megvárjuk míg sűrűsödik, és tádá!
Ez a mennyiség két ember ebédjének lett elég,egy kis pirított tésztával.

A világ legfantasztikusabb kínaija, amit saját magam készítettem!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése